Recept: baklava met pistache- en walnoten

vrijdag, 22 april

Eind april loopt de Ramadan tot zijn einde en dat wordt natuurlijk uitgebreid gevierd. Tijdens deze viering worden veel verschillende zoete hapjes gegeten. Geen wonder dat het in de volksmond ook wel het Suikerfeest wordt genoemd. Eén van die heerlijke zoete hapjes, en waarschijnlijk het bekendste dessert uit Turkije, is baklava. Flinterdunne laagjes deeg, gevuld met nootjes en suikersiroop. Wie kent het niet? Baklava is niet alleen hartstikke lekker, maar ook nog eens heel leuk om zelf te maken. Hieronder vind je het recept voor de lekkerste baklava. Veel bakplezier!

Recept voor baklava

Ingrediënten voor 16 porties

  • 225 gram filodeeg (bevroren of vers)
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram walnoten
  • 100 gram pistachenoten
  • 2 tl gemalen kaneel
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 1 handsinaasappel
  • 250 gram kristalsuiker
  • 250 ml water
  • 200 ml honing


  • Bereiding
    1. Laat het filodeeg ontdooien zoals aangegeven op de verpakking. Je kunt er een vochtige theedoek overheen leggen, zodat het deeg niet uitdroogt en scheurt. Hak de walnoten en de pistachenoten fijn (in de keukenmachine of met een mes). Houd eventueel een beetje apart om de baklava mee te garneren. Meng de kaneel en kruidnagel erdoorheen.

    2. Smelt de boter in een pannetje.

    3. Vet met de boter een ovenschaal in. Bedek de bodem van de schaal met een laagje filodeeg en bestrijk het deeg met gesmolten boter. Herhaal deze stap nog twee keer en bedek vervolgens met een kwart van het notenmengsel. Leg hier nog eens drie beboterde lagen deeg op en verdeel er nog een kwart van het notenmengsel over. Herhaal deze stap nog twee keer en dek het geheel af met drie vellen beboterd filodeeg. Zet de schaal daarna 30 minuten afgedekt in de koelkast.

    4. Verwarm de oven voor op 150 °C.

    5. Haal de schaal uit de koelkast en snijd de baklava in (16) vierkante stukjes. Gebruik hiervoor een scherp mes en let erop dat je ook de onderste deeglaagjes doorsnijdt. Bak vervolgens zo’n 60 minuten in het midden van de oven of totdat de baklava goudgeel is. De baktijd verschilt per oven, dus let goed op de kleur.

    6. Ondertussen kun je de honingsiroop gaan maken. Rasp de schil van de sinaasappel en breng dit met het water en de suiker aan de kook. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Laat dit op middelhoog vuur zo’n tien minuten inkoken en roer dan de honing erdoorheen. Neem de baklava uit de oven en schenk de honingsiroop erover. Laat de baklava tenminste vier uur rusten, zodat het kan afkoelen en de siroop kan intrekken. Strooi nu het restje gemalen noten eroverheen en smullen maar!

    Baklava close-up - Het Laatste Tafeltje