Mag de horeca na 19 januari weer open?

vrijdag, 8 januari

Zoals je wellicht begin december in onze blog hebt gelezen, dreigde een deel van de Nederlandse horeca in opstand te komen door op 17 januari open te gaan met of zonder akkoord. Met dit standpunt willen de horecabedrijven de ernst van de situatie duidelijk maken en de overheid zo snel mogelijk laten bewegen tot actie. Inmiddels is de datum bijgesteld tot 19 januari of tot het einde van een eventuele lockdown verlenging. De boodschap luidt als volgt: ‘Winkels open is horeca open’.

Ondanks dat er een maand is verstreken, is er nog steeds veel onduidelijkheid over de situatie die na 19 januari zal ontstaan. Hoewel de landelijke KHN (Koninklijke Horeca Nederland) eerder al aangaf begrip te hebben voor de situatie maar de actie niet te ondersteunen, wil zij wel als één van de eerste sectoren weer de deuren (op een verantwoorde manier) openen.

De horecabranche heeft het nu een geruime tijd erg zwaar en volgens het KHN is het daarom noodzakelijk dat horecaondernemers zo snel mogelijk weer gasten mogen ontvangen. Dat dit op een verantwoorde manier kan, blijkt uit onderzoek van het Crisislab. Professoren van de Raboud Universiteit hebben zich gebogen over vragen vanuit KHN over de effectiviteit van de coronamaatregelen. Uit het rapport blijkt dat er buiten geen beperkingen nodig zijn. Met de extra voorgestelde maatregelen van de KHN die opgenomen zijn in het bestaande horeca-protocol zou een verantwoorde heropening van de horeca mogelijk zijn.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen zegt het volgende: “KHN is van mening dat met het eerder gepresenteerde slimme maatregelenplan van KHN de horeca op een verantwoorde manier open kan. Na de vele handreikingen vanuit KHN wordt het nu echt tijd voor het kabinet om dit sámen met de branche op te pakken.”

Laten we hopen dat de overheid volgende week meer duidelijkheid geeft zodat de horeca maar ook andere sectoren weer enig toekomstperspectief zullen krijgen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes en tips rondom de horeca? Houdt dan onze blog in de gaten.

Op onze hoofdpagina kun je verschillende restaurants bekijken! Ook door vouchers te kopen, steun je de ondernemer!