5x hier haal je het lekkerste ijs van Groningen

zondag, 1 juli

Helemaal naar Italië voor een goede gelato? Natuurlijk niet! Dat kunnen we in Groningen ook.

Gino’s
Deze gezellige ijssalon aan het gedempte Zuiderdiep valt niet te missen als je van het station naar de stad wandelt. Maak je klaar voor smaken als Tony’s Chocolonely met zeezout, yoghurt limoncello en cakebeslag. Aarzel niet om na de vitrine even door te wandelen naar achteren, want deze ijssalon heeft een erg leuk en zonnig binnenplaatsje.

Toscana
IJssalon Toscana mocht in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken, want hier staat half Groningen op een warme zomeravond in de rij. En dat is natuurlijk niet voor niets. Het ijs is van goede kwaliteit en terwijl je al smullend op het bankje buiten je ijsje opsmikkelt vormt al het winkelende publiek van de Folkingestraat een prima vermaak. Oh en ben jij zo iemand die veel te lang staat te aarzelen voor de vitrine? Met de ik-kan-niet-kiezen-bak proef jij alle smaken die je hartje begeert.

Ijssalon Palermo
Aan de Brugstraat vind je IJssalon Palermo. Met een terras in de zon en een vitrine vol echte authentieke ijssmaken kun je hier na een rondje Westerhaven heerlijk bijkomen. De eigenaar is in de leer geweest bij een echte Siciliaanse ijsmaker, en dat is te proeven.


Mattie Gelati
Je hebt ze ongetwijfeld wel eens voorbij horen rinkelen in het Noorderplantsoen of de stad: de Italiaanse ijswagentjes van Mattie Gelati. Hiermee touren ze gezellig door Groningen & Ommelanden en overal waar ze stoppen kun je kiezen uit maar liefst 26 verschillende smaken ambachtelijk gemaakt schepijs.

Hollander Ijs
Rond, jawel: 1910(!) begon de Groningse meneer Hollander met het maken en verkopen van ambachtelijk schepijs in de Lutkenieuwstraat. Vandaag de dag zijn de machines en technieken wat vernieuwd, maar Hollander Ijs is nog altijd een feit! Hun drie vaste ijskramen op de Vismarkt (tegenover Schuurman Schoenen), aan het begin van de Herestraat (tegenover C&A) en bij de ingang van het Stadspark. Geef je een feestje? Dan kun je zelfs een mobiele ijskar inhuren!

Ook heel lekker: A Little Lovely Company
Dan nog een zoete en frisse versnapering die misschien niet direct in de categorie schepijs valt, maar ook errug leuk is: A Little Lovely Company! Bij de winkels in de Herestraat en Astraat in bestel je de meest uitbundige handgemaakte milkshakes, softijsjes en cookie dough. Een explosie van kleuren, smaken, unicorns en spikkels, dus vergeet vooral niet een goed fotootje te schieten voor op Instagram.