5x food etiquette: hoe heurt het ook al weer?

zondag, 2 december

Chique uit eten met de schoonouders, met kerst bijvoorbeeld? Gezellig! Maar hoe zat het ook al weer met die etiquette aan tafel?

Aanschuiven maar!

Van een onderuitgezakt gezelschap wordt niemand blij, dus probeer tijdens een etentje altijd rechtop te zitten en houd je armen en ellebogen boven tafel. Je sleutelbos hoort niet tussen het tafelgerei en je telefoon mag tijdens het eten wel in je zak blijven.

Hé obertje!

Roepen en fluiten zijn nou niet bepaald de meest charmante manieren om de aandacht van het personeel te trekken. Probeer in plaats daarvan oogcontact te maken of desnoods je rechterwijsvinger op te steken.

Tijd voor vino

Wanneer er gevraagd wordt welke wijn je bij je gerecht wilt, is het nooit een schande om de ober om advies te vragen. Sterker nog: als het verschil tussen een Grenache en een Tempranillo jou even veel zegt als die natuurkundelessen die je kreeg op de middelbare school, kun je je maar beter niet voordoen als een wijnkenner. Een flatertje is namelijk al gauw gemaakt.

Een lesje bestek-taal

Is het eten geserveerd? Versnipper je gerecht dan niet direct in 100 stukjes, maar snijdt telkens één hapje af en wacht met het snijden van een volgend stukje totdat je de eerste op hebt. Om een korte uit-buik-pauze in te lassen leg je je mes en vork gekruist op je bord. Uitgegeten? Leg dan je mes en vork naast elkaar en schuin op je bord van linksboven naar rechtsonder.

Dan nog even over die servet-struggles.

Zodra de maaltijd begonnen is mag je servet op je schoot, zover waren we hopelijk al wel. Maar wat als je vervolgens naar het toilet moet? Meenemen? Geen optie. Op tafel? Ook niet. Je stoel is wél het juiste plekje om het servet achter te laten. Ben je uitgegeten, leg hem dan naast je bord. Op links om precies te zijn.

Twijfel je toch nog hoe het heurt? Met gezond verstand kom je vaak een heel eind. Oh, en bewaar die vunzige anekdote à la Johan Derksen (hoe hilarisch ook) gewoon even voor een ander avondje.