5x de gezelligste tapas van Groningen

zondag, 16 september

Een paar pittige gehaktballetjes hier, een serranohammetje daar en gamba’s om je vingers bij af te likken. Bestaan er mensen die niét blij worden van een tafel vol tapas? De Spanjaarden begrijpen als geen ander dat wijn en hapjes een stuk gezelliger zijn dan ieder een bord met aardappelen. Oh en aangezien de leukste mensen toch bij je aan tafel zitten, mag er lekker een teentje knoflook door. Kan iemand de aioli aangeven?

Bodega y Tapas

De naam zegt het al jongens: tapas (en wijn) in Groningen? Aan het Damsterdiep moet je zijn. De gerechten bij deze fijne bodega zijn ronduit espectacular!

Cervantes

Een last-minute vliegticket naar Barcelona? Nergens voor nodig. Na een bezoekje aan het Gedempte Kattendiep zing jij nog dagenlang Viva España. Het authentieke ‘tapasplankje’ hebben ze hier trouwens naar een geheel nieuw level getild: voor de ultieme ‘shared dining’ ervaring bestel je de 1 meter tapasplank bij Cervantes.

Seven

Deze exotische hotspot in het Hoogstraatje komt eigenlijk pas net kijken in het Groningse horecaleven, maar als we de eerste reacties mogen geloven is dit een heerlijk plekje om te loungen met een goede cocktail en een huisgemaakt tapasje.

El Txoko

Bij El Txoko staat je schattige tafeltje vol met goedgevulde schaaltjes voordat je ‘TAPA’ kunt zeggen. Met de gedroogde hammen boven de bar en een glazen plafond boven je hoofd waan je je hier zelfs op een koude Nederlandse winteravond nog in Spanje.

Cave Oporto

In dit gezellige keldertje in de Brugstraat moet je zijn voor het Portugese neusje van de zalm. Eh Portugees ja. Nu is het wachten op de eerste persoon die komt melden dat tapas Spaans zijn, maar ik kan je vertellen: de buren kunnen er ook wat van. Wanneer je hier eenmaal de mosseltjes in tomatensaus hebt geproefd, wil je nooit meer anders.

Aan het Gronings aanbod hoeft het dus niet te liggen: hoog tijd voor een tapasavondje!