5x de beste belegde broodjes van Groningen

zondag, 21 oktober

Waar moet je zijn voor een ouderwets lekker broodje bedolven onder een flinke bult beleg? Wij zetten de 5 lekkerste broodjes van Groningen voor je op een rijtje. Smullen geblazen!

’t Feithuis
Waar: Martinikerkhof 10
Wat: Broodje met quinoa popcorn óf die met huisgemaakte boerenpaté.
Vegan’s in the house, opgelet! Bij ’t Feithuis moet je zijn voor een heerlijk broodje met humus, avocado, tomaat en quinoa popcorn. Overigens is dit niet de enige topper op de kaart. Ietsje minder vegan, maar niet minder lekker: de huisgemaakte boerenpaté met hazelnoten en pruimen, Marne mosterdmayo en koolsla. Bij ’t Feithhuis kun je trouwens ook heerlijk de krant lezen of afspreken met die ene vriendin of business partner, dus kijk uit dat je hier niet de hele middag blijf plakken (of wel natuurlijk). – Zo´n heerlijk belegd broodje en een lekker soepje bestel je trouwens voor slechts €7,00 per persoon via Het Laatste Tafeltje!

Slagerij ’t Gildehuus – Nice Food House
Waar: Nieuwe Ebbingestraat 66
Wat: Broodje gegrilde rollade.
Zie jij rond lunchtijd ook wel eens een rijtje popelende mensen staan wachten voor een raampje aan de Nieuwe Ebbingestraat? Deze staan in gedachten waarschijnlijk al te smullen van hun heerlijke versgebakken broodje. Het broodjeshuis van Slagerij ’t Gildehuus, te herkennen aan de gevel met ‘Nice Food House’ erop, is namelijk het ultieme afhaaladresjein de binnenstad van Groningen. Ze hebben een uitgebreid menu met rijk belegde warme en koude broodjes. Neem vooral eens het broodje gegrilde rollade. Hierop tref je de lekkerste varkensrollade (uiteraard van de slager!) een beetje augurk, zoete ui en joppie- of mosterdsaus. Overigens bakken ze alle pistoletjes en paneccillo’s af op een stenen vloeroven, dus wat je ook bestelt: jouw broodjes blijft lekker lang knapperig!

Broodje Ben
Waar: Korreweg 53
Wat: Broodje runderpastrami met truffelmayonaise
Oorspronkelijk bekend als de lekkerste broodjes van Utrecht, maar sinds enkele jaren ook gewoon in het hoge Noorden aan je voordeur bezorgd. Dat is Broodje Ben. Er staan minstens 50 fijne exemplaren op de menukaart, dus lunchen wordt hier niet snel saai. En geloof ons: voor het broodje runderpastrami met truffelmayonaise zou je haast naar Utrecht rijden. Maar gelukkig zit hij dus ook gewoon om de hoek.

Bakker Bart
Waar: Grote Markt 51 (Binnenstad) of Dierenriemstraat 166 (Paddepoel)
Wat: Ouderwets broodje bal.
Van Ben gaan we door naar Bart. Bakker Bart is waarschijnlijk voor niemand onbekend, maar als het gaat om een goede boterham mochten we hem natuurlijk niet skippen. De guilty pleasure wat ons betreft? Het broodje bal. Voordelig, lekker en je zit voorlopig goed vol. Klinkt perfect? We gaan het nog iets mooier maken: via Het Laatste Tafeltje combineer je een fijn ‘Bartje’ met een verse donut of gevulde koek én een vers sapje of een warme drank (dus kofie, thee of chocolademelk) voor slechts €3,95 in plaats van €8,25!

Baq
Waar: Folkingestraat 19
Wat: De oude Bourgondiër de luxe
Ergens tussen het centraal station en de binnenstad even de perfecte boterham oppeuzelen? De oude bourgondiër de luxe van Baq wordt belegd met pittige Groningse kaas, tomaat, ei en mosterd-mayonaise op een bedje van rucola. Je kunt gaan voor een take away, maar als je geen haast hebt raden we je aan om voor deze traktatie eens goed te gaan zitten aan één van de gezellige tafeltjes bij Baq. Nog een leuke bijkomstigheid is hun overheerlijke taartjes assortiment. Mmmm!

Die broodtrommel met bammetjes pindakaas kun je morgen dus wel even achterwege laten…

Toch niet helemaal de deal gevonden die je zoekt? Bekijk dan over volledige overzicht van deals bij de beste restaurants in Groningen!